1754. gada decembris, Vīne

Vīnē vispār valda īpaši saviesīga dzīve un netrūkst atklātu viesību, kas ir gan patīkamas, gan greznas. Tajās pasniedz izmeklētus ēdienus, un ievērojamākajās mājās zem salvetēm atrodas kartes, uz kurām uzrakstīti 10, 12 līdz 15 dažādu vīnu nosaukumi, ko viesi var izvēlēties pēc savas gaumes.

Pirms deserta pasniegšanas no galda tiek novākts pilnīgi viss – pat galdauts. Zem tā atrodas kāds cits balts [galdauts], uz kura tiek servēts deserts, ko šeit prot pagatavot ļoti garšīgu; to papildina dažādi konditorejas izstrādājumi; sudraba rotājumus, kas dekorēja galdu, tagad nomaina ar porcelānu, uz kura attēlots dārzs, sabiedrība vai kaut kas cits un kurš sastāv no 6 līdz 8 priekšmetiem. Šķīvji, kas izvietoti visapkārt galdam, ir no porcelāna, tāpat arī nažu un dakšiņu spali, bet nažu asmeņi un dakšiņu zari – no sudraba.

Kopā ar galdautu tiek noņemtas arī salvetes un pirms deserta tiek izsniegtas baltas. Cita starpā galdā parādās arī šķīvis ar mazām, apaļām maizītēm dāldera lielumā, kas izceptas īpašā veidā. Pie deserta tiek pasniegts tokajietis, un ar to mielasts ir beidzies.

 

Attēlos decembra atvērums no Creative Museum Planner 2018 Designed by H2E, foto Didzis Grodzs.

Fragments no Nikolausa fon Himzela ceļojumu dienasgrāmatas, kas glabājas Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu nodaļā. Tulkojis Edgars Ceske.

Edgars Ceske

Dr. hist., Himzela pētnieks un ceļojumu piezīmju tulkotājs