1756. gada jūlijs, Zviedrija

Zviedri, jo īpaši cilvēki no zemākajām kārtām, ļoti iemīlējuši brandvīnu, un, lai arī to mēdz izskaidrot ar auksto klimatu, tomēr arī vasarās šī ugunīgā dzēriena patēriņš ir visai liels; un zemnieki drīzāk būtu ar mieru iztikt bez ēšanas nekā bez alus un brandvīna.

Dažreiz mēdz teikt, ka zviedru kaimiņi krievi tik ļoti mīlot brandvīnu, ka dzerot to no iespaidīgām glāzēm; tomēr arī zviedri tikpat labi prot šādu stipro garu ievadīt savās lieliskajās iekšās. Pirms ēdienreizēm šeit ir paradums apetītes ierosināšanai un kuņģa darbības veicināšanai iztukšot pa krietnai glāzei.

Pusdienas šeit mēdz iesākt ar svaigu vai sālītu vēršgaļu vai zivīm, un tikai pēc tam tiek pasniegta zupa un tad seko pārējie ēdieni.

 

Attēlos jūlija atvērums no Creative Museum Planner 2018 Designed by H2E, foto Didzis Grodzs.

Fragments no Nikolausa fon Himzela ceļojumu dienasgrāmatas, kas glabājas Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas Rokrakstu un reto grāmatu nodaļā. Tulkojis Edgars Ceske.

Edgars Ceske

Dr. hist., Himzela pētnieks un ceļojumu piezīmju tulkotājs